צוואות וירושות

שמעתם את המושג צוואה ואת המושג ירושה אבל האם אתם באמת יודעים מה ההבדל בניהם? כיצד עורכים צוואות? ואיך למנוע סכסוכי ירושה?
עו”ד עמנואל אבייב יעשה לכם קצת סדר בדברים.

לאחר מותו של אדם, עוברים נכסיו (רכוש, כספים, נדל”ן ועוד) ליורשיו. נכסים אלו נקראים “עיזבון”. חלק מהאנשים בוחרים לכתוב צוואה שבה הם קובעים מי יירש את נכסיהם ובאילו תנאים. אבל מה קורה במקרים שבהם אין צוואה ולא הכל ברור? בישראל חוק הירושה קובע את הדין בנוגע לצוואות וירושות. כאשר הנפטר לא השאיר אחריו צוואה בתוקף בה קבע מה יעשו עם רכושו לאחר מותו העיזבון יועבר ליורשים על פי הדין ויקבע על פי הכללים של חוק הירושה.

מהי ירושה?
ירושה היא הענקת הרכוש של הנפטר לידי יורשיו וכולל את זכויותיו ואת חובותיו של הנפטר. התחום מוסדר בחוק הירושה שקובע את הכללים בנושא.

יורשים על פי דין:
כשיורש רוצה לקבל את ירושת הנפטר עליו להגיש בקשה לרשם לענייני ירושה למתן צו ירושה. אם קיימת צוואה של הנפטר, יכול להיות שהיא מופקדת בידי רשם הירושה והדבר יתגלה באמצעות הגשת הבקשה לצו ירושה ויחולו הכללים הקשורים לצוואה. צו ירושה מהווה הצהרה בגין היורשים של הנפטר ומה יהיה חלקו של כל אחד מן היורשים בעיזבון.

מהי צוואה ומי יכול לכתוב אותה?
מדובר במסמך בו האדם קובע מי יהיה זה שיירש את נכסיו לאחר מותו. לכל אדם יש את הזכות לכתוב צוואה בהתאם לרצונו. עריכת צוואה היא עניין נגיש לכולם וכל אדם יכול לערוך אותה. כתיבת צוואה מעניקה לאדם ביטחון לגבי מה יקרה עם רכושו לאחר מותו.
במסגרת הצוואה יכולים להיכלל גם חלקים לא רכושיים, בהם האדם מעביר מסרים הקשורים לרגשות, אמונות וערכים אותם הוא רוצה להנחיל ליורשיו.
כל עוד עורך הצוואה חי, הוא יכול לשנות את תוכן הצוואה.

ישנן 4 דרכים בהן ניתן לערוך צוואה בעלת תוקף משפטי: בכתב יד, בפני עדים, בפני רשות ובעל פה.
בכתב יד– צוואה זו מחויבת בתאריך ובחתימה בכתב ידו של המצווה.
צוואה בפני עדים– צוואה זו נערכת בפני שני אנשים שהמצווה קבע שהם העדים לצוואה שלו. הנוכחות של העדים היא משמעותית כי היא מוכיחה את האמינות של הצוואה ואת היותה נובעת מרצונו החופשי של המצווה עליה.
צוואה בפני רשות– צוואה הנעשית בפני רשות מוסדרת בחוק: רשם הירושה, בית משפט לענייני משפחה או בית דין דתי ונוטריון. צוואה כזו יכולה להיעשות בשני אופנים: המצווה יכול להגישה בכתב לידיו של נציג הרשות או יכול לאמרה בעל פה בפני נציג הרשות, עם סיום אמירתו הנציג צריך לאשר את עריכתה כדין ומסירתה.
צוואה בעל פה– צוואה מסוג זה נעשית כאשר אדם גוסס או רואה את עצמו לפני המוות. המצווה מוסר אותה בעל פה בפני שני עדים אשר מבינים את השפה שלו. בזמן שמיעת הצוואה או בסמוך אליה על העדים לכתוב זיכרון דברים אודות תוכן הצוואה והנסיבות בהן ניתנה, לאחר מכן העדים צריכים לפנות בהקדם לרשם הירושה ולהפקיד בידיו את מסמך הצוואה. חשוב להבין שצוואה מסוג זה הינה חריגה ונעשית רק בנסיבות קיצוניות, בלי סיבות מתאימות לצוואה בעל פה לא יהיה תוקף משפטי. במידה וחלף חודש ממועד עריכת הצוואה כאשר המצווה נותר בחיים וכן הנסיבות לעריכתה חלפו צוואה מסוג זה תתבטל.

אך לצערנו לא כל המקרים פשוטים, גם אם יש צוואה ויורשים לא תמיד כולם מרוצים. כשמדובר בכסף גם קשרי משפחה לא תמיד מונעים סכסוכים מרים. ישנם מקרים שבו היורשים טוענים כי הועדפו על ידי המוריש מול יורשים שהודרו מן הצוואה ועוד ועוד..


אז מה מומלץ לעשות במקרים אילו?
– לנסח צוואה בשפה ברורה ומדויקת – ניסוח הצוואה צריך להיות ברור שאינו משתמע לשני פנים.
– לבסס ראיות סביב הצוואה כמו למשל מסמך המאשר את צלילותו של עורך הצוואה.
– להקפיד שפרטי היורשים ופרטי הנכסים והרשות יהיו מדויקים.
– חתימת המצווה לאורך כל הצוואה ולא רק בעמוד האחרון, להקפיד על העדים שחותמים על הצוואה.
– חשוב שלא תהיה מעורבות של היורש בכתיבת הצוואה.
– מומלץ להפקיד את הצוואה אצל עו”ד ואצל רשם לענייני ירושה.
– אל תקלו ראש בכתיבת ועריכת הצוואה, בחרו עו”ד הבקיא בתחום וככה תמנעו סכסוכים בקרב בני המשפחה.

על מנת לערוך צוואה איכותית בעלת תוקף משפטי מחייב ובשביל לממש זכויות בירושה או בצוואה חשוב לקבל שירות מעו”ד הבקיא בתחום ובעל ניסיון מובהק בעריכת צוואות אשר יקל על ההליך ויביא לתוצאות מרביות בו.

עו”ד עמנואל אבייב מלווה לקוחות רבים בתיקי צוואות וירושות תחת שמירה על חיסיון מוחלט בכל החלטה/ בחירה של הלקוח.

דילוג לתוכן